Gombostűfejes technika

(a fenti képen látható tojások ezzel a technikával készültek)

 

Ennek a tojáshímzési eljárásnak ugyan nincsenek magyar hagyományai, de ezt a technikát ajánlom kezdőknek és gyerekeknek egyaránt, mert aránylag egyszerűen és gyorsan elsajátítható, viszont nagyon látványos és szép eredményt lehet vele elérni.

1. egy kis lábaskában melegítsd fel a viszat. (legjobb a rezsó legkisebb fokozata, de célnak tökéletesen megfelel egy aromalámpa is, melynek a tálkájában olvasztjuk a viaszt.Ha nincs viaszod,használhatsz gyertyát is.) Amikor már jó forró a viasz, de még nem füstöl :) , akkor használható.

Az "eszköz"

 

2. Egy hurkapálcikába, vagy ceruza végébe merőlegesen szúrj bele egy üvegfejű gombostűt.(Legelőször a tojás két végén található nyílást viaszold be, hogy festéskor a festőlé, ne kerüljön a belsejébe.) Ezt az eszközt mártsd bele a forró viaszba, majd hamar, nehogy a viasz kihűljön, húzz egy vonást a tojáshéjra. Minden vonás után újra kell mártanod. Tehát egy mártás, egy húzás egy mártás egy húzás.. stb.. Ezzel a technikával kicsiny szirmokat, csepp alakú foltokat tudunk felvinni a tojásra. Ezeket variálhatjuk fantáziánk szerint akár csillag, akár virág, stb. alakzatban.

Még festés előtt..

 

3.Amikor elkészültünk a tojások viaszolásával, a festés következik. A tojásfestéket a csomagoláson megadott módon előkészítjük, majd a tojásokat egyenként beletesszük. Ha kifújt héjjal dolgoztunk, akkor valami nehezékkel a folyadékba nyomjuk a tojást(PL.:nehéz pálinkáspohárka) vagy hagyjuk a festék felszínén lebegni, de ekkor folyamatosan egy evőkanál segítségével locsolgatjuk a héjat, míg a kellő színt el nem érjük. Majd lecsepegtetjük és megszárítjuk a tojást.

 

4. Ha több színnel szeretnénk dolgozni, akkor először a világosabb (jelen esetben a piros) festékbe tesszük a tojást. Száradás után, újabb mintákat viszünk fel, a piros felületre, majd az előbb leírt módon, majd a sötétebb.  (kék) festékbe helyezzük. Amikor elértük a kívánt színt, a tojásokat óvatosan egy papírtörlőre tesszük megszáradni.

 

5. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával, helyezzük bele a TELJESEN SZÁRAZ!!! tojásokat, tegyük be a sütőbe kb 80-100 fokra melegítsük fel, ekkor a viasz leolvad a tojásról. Egyenként nyúljunk be értük a sütőbe és papírtörlővel finoman töröljük le a felesleges viaszt. VIGYÁZZ, NAGYON CSÚSZIK! Gyorsan dolgozz, mert hamar megdermed a viasz a tojáson. A kész tojásokat egy vékony viaszréteg fedi, ezért szépen kifényesíthetőek oly módon, hogy egy puha ruhával átdörzsöljük.

A végeredmény

A "gicás" és "gombostűs" technika variálásával készült tojások

Ízelítő az oldalon található munkáimból
Szöveges mező